Kun kirjoitin oman nimeni Googlen hakukoneeseen järkytyin siitä, miten paljon julkista tietoa minusta löytyykään. Ensimmäisenä hakutuloksena tuli LinkedIn, josta voi löytää helposti profiilini.  Profiilista voi nähdä nykyisen ja entiset työpaikkani sekä koulutustaustani. Hakutuloksista tuli paljon luisteluhistoriaani myös esille. Olen harrastanut taitoluistelua läpi elämäni ja googlesta voi löytää nimeni perusteella niin vanhoja kilpailutuloksia kuin myös nykyisen luistelujoukkueeni  ja – seurani. Googlesta löytyi myös lehtiartikkeli muutaman vuoden takaisesta haastattelusta työpaikallani. Myös tätä kurssia varten tehty blogi löytyi hakutuloksien kärkisijoilta. Tiedot ovat mielestäni täysin oikeita, mutta itse yllätyin siitä, miten paljon kuka tahansa saa tietoa minusta pienellä vaivannäöllä. En usko, että pystyn itse vaikuttamaan mitenkään siihen, mitä tietoja minusta netissä jo on, sillä kerran internetiin menneitä tietoja/julkaisuja yms. ei pysty jälkeenpäin enää täysin poistamaan. Voin toki vaikuttaa siihen, mitä tietoja minusta tullaan jatkossa kirjoittamaan nettiin. Erilaisilla suostumuksilla tai luvilla voin vaikuttaa, mitä tietoja minusta julkaistaan verkossa tulevaisuudessa. 

 

 

Digitaalisella identiteetillä tarkoitetaan tietoa, joka on sinuun liittyen internetissä. Uskon, että nykypäivänä digitaalinen identiteetti rakentuu vahvasti somen pohjalta. Eri sosiaalisen median kanavissa tuotetaan oman näköistä sisältöä, rakennetaan omaa ilmaisutapaansa ja sitä, mitä asioita halutaan korostaa ja mitä asioita piilottaa. Siellä voidaan valita, ketä tai mitä seurataan ja mistä tai kenestä ottaa mallia. Somessa jatkuvasti ikään kuin rakennetaan omaan henkilökohtaista ja sosiaalista identiteettiä. Uskon, että monet Instagram vaikuttajat, tubettajat tai bloggaajat ovat rakentaneet identiteettinsä vahvasti oman kanavansa ympärille ja seuraajien lisääntyessä oma identiteetti kietoutuu yhä vahvemmin tuotetun sisällön ympärille. Olen itsekin huomannut oman some- identiteetin muodostuneen vuosien saatossa ja tuotankin sosiaaliseen mediaan yleensä harkitusti sisältöä, tyylillä jonka olen itse valinnut ja rakentanut. 

Tietojen ja erityisesti kuvien manipulointi on mielestäni hyvinkin raaka ilmiö oman digitaalisen identiteetin rakentamisessa. Etenkin kuvia on nykyään lähes kenen tahansa erittäin helppo muokata ja se on ongelmallista monestakin syystä. Nuorille kuvien muokkaaminen antaa epätodellisen kuvan normaalista ihmisvartalosta, esimerkiksi julkisuuden henkilöiden muokatut kuvat saattavat saada nuoren tavoittelemaan jotain, joka on epätodellista. Omien kuvien muokkaaminen somen kuvapalveluihin on myöskin nykypäivänä enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Kuvia voidaan muokata paremmiksi esimerkiksi eri valotuksin tai filtterein mutta niitä voidaan käsitellä myös rajummin poistamalla ja silottamalla vartalon epätäydellisyyksiä. Kun somessa julkaistaan jatkuvasti muokattuja kuvia itsestään, voi oma minäkuva muuttua niiden mukaiseksi ja harhauttaa todellisuudesta. 

Myös tietojen muokkailu tai kaunistelu on nykyajan ilmiö sosiaalisessa mediassa. Monet pyrkivät antamaan itsestään sosiaalisessa mediassa mahdollisimman virheettömän kuvan ja välttää korostamasta heikkouksiaan. Somessa halutaan yleensä luoda täydellinen kuva omasta elämästä ja kaunistella omia tietoja tai taitoja. Itse olen myös huomannut syyllistyväni tähän turhan usein. Jos julkaisen Instagramissa kuvan tai tarinan se on lähes poikkeuksetta, jostakin hienommasta tai erityislaatuisemmasta tilanteesta. Kun loin omaa LinkedIn tiliä, yritin kaikin tavoin saada oman työ- ja koulutushistoriani kuulostamaan paremmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Uskon, että tällainen tietojen muokkaaminen ja kaunistelu on melko luonnollista ihmiselle, koska miksi kukaan haluaisi tahallaan antaa itsestään huonoa kuvaa monelle sadalle tai jopa tuhansille seuraajilleen. Ongelmaksi se muodostuu siinä vaiheessa kun omia epätäydellisyyksiä pyritään kaikin tavoin piilottamaan ja tämä häpeä siirtyy myös internetin ulkopuoliseen elämään.

Mielestäni on erittäin hyvä jos jonkun tunnetun julkisuuden henkilön henkilötiedot eivät ole saatavilla internetistä. Monesti julkisuuden henkilöt saavat paljon turhaa vihaa osakseen ja jos tämä voidaan välttää henkilötietoja piilottamalla on se mielestäni hieno asia. Erityisesti poliitikot ovat ihmisiä, jotka jakavat vahvasti kansan mielipiteitä, ja mielestäni on silloin täysin ok, että näiden henkilöiden siviilielämä yritetään parhain tavoin pitää yksityisenä. Vaikka julkinen työ on useissa tapauksissa itse valittu, ei se oikeuta siihen, että myös yksityinen elämä julkisuuden valokeilan ulkopuolella häiriintyy.